Μασάζ: Οφέλη για τον οργανισμό μας

Το μασάζ φημίζεται για τη χαλαρωτική του επίδραση. Οι ευεργετικές του επιδράσεις όμως για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλές αλλά οι περισσότεροι τις αγνοούμε.

Το μασάζ φημίζεται για τη χαλαρωτική του επίδραση. Οι ευεργετικές του επιδράσεις όμως για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλές αλλά οι περισσότεροι τις αγνοούμε. Το μασάζ μας κάνει να δείχνουμε πιο φρέσκοι και πιο νέοι, καθώς ενισχύει τη ροή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, χαλαρώνει καθώς διευκολύνει τη λεμφική παροχέτευση, απομακρύνει δηλαδή τις τοξίνες από τα κύτταρα, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν να δράσουν μέσα σε αυτά.

Τα περισσότερα άτομα αντιμετωπίζουν κάποιο είδος άγχους ή στρες. Συχνά η ένταση και η πίεση από αυτό το άγχος συσσωρεύεται στους ώμους και το λαιμό. Το μασάζ αποδεδειγμένα μειώνει την παραγωγή της ορμόνης του άγχους, την κορτιζόλη. Οι εργαζόμενοι γραφείου που εκδηλώνουν συνήθως προχωρημένες μορφές άγχους εμφανίζουν συνήθως πόνο χαμηλά στην πλάτη ή στους γλουτούς που προκαλείται από τη συνεχή καθιστική στάση.

Το μασάζ συμβάλλει επίσης στην αποθεραπεία μετά την άσκηση. Μειώνει τον πόνο που προκαλείται από την έντονη άσκηση. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Buck και το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά προέκυψε ότι το μασάζ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τη φλεγμονή των σκελετικών μυών που έχουν καταπονηθεί από την άσκηση. Μάλιστα βοηθά στην αμεσότερη αποκατάσταση των αθλητών με τραυματισμούς.

Εξουδετερώνει τον μυϊκό πόνο. Η θεραπεία μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να απαλλαγείτε από τέτοιου είδους πόνους. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στα Annals of Internal Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με μασάζ είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλες μεθόδους θεραπείας για χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Απομακρύνει το άγχος και την κατάθλιψη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που ήταν καταθλιπτικοί και ανήσυχοι ήταν πολύ πιο χαλαροί και χαρούμενοι και είχαν μειωμένα επίπεδα άγχους μετά από μασάζ.

Βελτιώνει τον ύπνο. Οι κινησιολόγοι υποστηρίζουν ότι το μασάζ προάγει τη χαλάρωση και τον ύπνο σε όσους υποβάλλονται σε θεραπεία χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Επίσης, τα μασάζ βοηθούν τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο, να κλαίνε λιγότερο και να έχουν λιγότερο άγχος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick. Οι γονείς μπορούν κάνουν οι ίδιοι μασαζ στα μωρά τους. Δεν υπάρχει πραγματικά μια συγκεκριμένη τεχνική. Ό, τι κάνουν οι γονείς για να απαλύνουν το μωρό τους θα είναι αποτελεσματικό. Μια έρευνα έδειξε ότι γονείς που είχαν εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτόν και έκαναν 15 λεπτά μασάζ, 3 φορές την ημέρα στα πρόωρα παιδιά τους, ενώ ήταν ακόμη στο νοσοκομείο, τα βρέφη κέρδιζαν βάρος και πήγαιναν στο σπίτι τους γρηγορότερα από άλλα πρόωρα βρέφη, που δεν λάμβαναν θεραπεία με μασάζ.

Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους. Την επόμενη φορά που θα σας πιάσει πονοκέφαλος, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ μόνοι σας. Μία μόνο συνεδρία θεραπείας μασάζ προκαλεί αισθητή ανακούφιση σε ασθενείς με χρόνιες κεφαλαλγίες λόγω έντασης.

Βέβαια όσο ευεργετικό κι αν είναι το μασάζ για κάποιες ομάδες πληθυσμού μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο με έντονα καρδιακά προβλήματα ή πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις, με το μασάζ δύναται να θέσουμε την υγεία του σε κίνδυνο. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές και τεχνικές μάλαξης που εφαρμόζονται σε ιατρικά κέντρα και από ειδικούς που διαθέτουν και ιατρικές γνώσεις. Είναι πολύ σημαντικό πριν από το μασαζ να λαμβάνουμε ιατρικό ιστορικό.

πηγή: www.f-all.gr